Prevensjonsmidler

Prevensjonsmidler

Det finnes mange forskjellige prevensjonsmidler og alle brukes forskjellig. Man bruker prevensjonsmidler når man for å beskyte seg selv. Det er mange forskjellige prevensjonsmidler man kan velge mellom. Når man skal velge et prevensjonsmiddel burde man tenke på hvem man har sex med og kanskje hvor ofte man har det.

Kondom:

Kondom er et prevensjonsmiddel som jenter kan skaffe seg. Kondom består av en tynn hylse av gummi som rulles ned på en stiv penis. Når man bruker kondom er det veldig viktig at man bruker den under hele samleie.

Foran på de fleste kondomene er det en liten tupp som beregner sæden. Det er veldig viktig at man klemmer på tuppen før man ruller den på, slik at det blir ikke noe luft foran. Hvis det er luft foran da øker risikoen at kondomet sprekker under samleiet. Kondomet sitter bedre på en tør penis. Det er mange grunner hvorfor man skal ha kondom på under helle samleiet. Hvis man har kondom under helle samleiet da beskytter man seg for seksuelt overførbare sykdommer.

Ved nytt samleie skal man ALLTID bruke et nytt kondom.

index

P-piller:

P – piller er en av de prevensjonsmiddel som kan beskytte deg mot graviditet. P-piller inneholder de kvinnelige kjønnshormonene østrogen og gestagen. De hindrer egget i å løsne fra eggestokket og da blir det ikke noe egg som kan befruktes. Slimet i livmoråpningen seigt, slik at det er vanskelig for sædceller å gå igjennom. Pillene kan også påvirke innsiden av livmoren sånn at det er vanskelig for et egg å feste seg der.

P-piller er de sikreste prevensjonsmiddel man kan bruke, de fleste jenter kan bruke slike piller. Men hvis det noen i familien som har høyt blodtrykk eller hjerte – karsykdom bør man snakke med legen før man begynner å bruke pillene.

index

P-ring

Ringen settes inn i skjeden hvor den skiller ut de samme hormonene som finnes i p-piller. Man setter ringen selv inn i skjeden, og der kan den være i tre uker. Etter de tre ukene har man et opphold på en uke hvor man har en blødning, før man setter inn en ny ring.

index

P-plaster

P-plaster virker også som p-piller og er like sikkert hvis det er brukt riktig. Hormonene finnes inni limet på plasteret og trekkes sakte inn i kroppen. Den kan sitte en uke før man setter på en ny en. Etter tre uker tar man en ukes pause før man tar på plasteret igjen.

index

 

Kilder:

– Trigger

skrevet av Viktorija S.

 

 

Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s